Loading...

Kundalini Meditationer 

Kundalini Meditation

Meditationerne i kundalini yoga er kendetegnet ved at de oftes indeholder chanting af et mantra samt brugen af enten mudras (håndstillinger), bevægelse eller et særligt åndedræt. Det gør det til en dynamisk og aktiv form for meditation, hvilkket for mange er langt lettere at forholde sig til end klassisk stille meditation.

Chantingen gør brug af teknologien bag lyd og vibration, hvilket du kan lære mere om her. Og så regulerer den dit åndedræt i en særlig rytme, som helt automatisk opstår, når du synger. Bevægelserne, og lydvibrationerne er som keyboard til hjernen, og aktiverer et mønster af impulser mellem dine hjerneceller, hvilket har den ønskede meditative og harmoniserende effekt.

Sproget der chantes på er antikke indiske sprog, som for vores sind ingen sproglig betydning har. Og det er netop intentionen. Det er en abstrakt lyd, som dit sind kan forholde sig helt neutralt over for, og derfor omgår vi en række centre i hjernen og får en mere direkte meditativ effekt, end hvis vi forstod ordene og de gav mening for os. Her er det den abstrakte lyd vi bruger.

The sunshine song

Solskinssangen er en tradition i kundalini yoga, og i en fysisk yogaklasse, vil du opleve at den er en del af afslutningen før Sat Naam, slut mantraet. Men når du praktiserer alene der hjemme, vil den oftes ikke indgå. Her kan du høre The sun shine song med Snatam Kaur.

Start og slut

I kundalini yoga bruger vi et start og slut ritual i forbindelse med meditation og yoga. Jeg anbefaler at du gør disse til en del af din praksis, og allerede fra starten åbner dig for at de følger med. Det er helt normalt at du i begyndelsen, hvor det hele er nyt, bliver lidt overvældet af alt fremmedartede. Det bliver hurtigt almindeligt og velkendt, når først du kommer igang med en praksis, og med tiden vil det give dig tryghed og velkendte rammer for din praksis.

Start ritualet

Når vi begynder vores praksis, stiller vi ind med Adi mantraet:

Ong Namo

Guru Dev Namo

Mantraet synges traditionelt 3 gange, og virker som en markering i vores bevidsthed af, at nu træder vi ud af hverdagsrummet og ind i yogarummet. Og her stiller vi ind på samme frekvens som de øvrige yogier, der praktiserer inden for den samme tradition. På den måde er vi alle på samme bølgelængde, ellr frekvens, hvilket betyder at du praktiser i et fællesskab og ikke alene. Deri ligger der både en styrke og en form for beskyttelse. Og helt konkret, så vil du hurtigt opdage, at ritualet faktisk får den effekt at du bliver mere tilstede i nuet og kan lægge hverdagens bekymringer og projekter til side for et øjeblik. 

Slut ritualet

Til slut chanter vi Bij mantraet

Sat Naam

Sat er syv gange så langt som Naam. Også her chanter vi typisk mantraet 3 gange.

 

Daglig meditationspraksis

Yogierne lærer os at det er god at meditere dagligt, for at få den optimale effekt i vores hverdag. I kundalini yoga bruger vi meditationerne til at rydde op i underbevidstheden og skabe harmoni og balance, men også til at styrke og balancere aspekter af sindet. Meditationerne opbygger vores nervesystem og udvikler vores bevidthed, og vi mediterer typisk i perioder på 40, 90 eller 120 dage.

Læs mere om hvordan du opbygger en fast meditationspraksis: