Loading...

Nervesystemet i højre og venstre næsebor

De tre store naadier, nerve/energibaner i kroppen er Ida, Pingala og Shushmana. I løbet af dagen veksler det. hvilken af disse energibaner der har det dominerende flow. Vi kan bruge åndedrættet, til at afgøre hvilken bane der er dominerende i løbet af dagen. Det er nemligt sådan at den dominerende energibane veksler ca. hver 1,5-2,5 time. Når vi ved hvilken kanal der er dominerende, ved vi også hvilke kvaliteter, der er dominerende i vores psyke på det tidspunkt.

Når dine næsebor skifter, skifter din biorytme. Dit energimøsnter ænsrer sig altså løbende gennem dagen og det er direkte målbart vie dine næsebor. Det næsebor der er blokeret er den svageste af energierne, og det andet næsebor er altså dominerende.

Venstre - Måneenergien

Ida Naadi slutter ved det venstre næsebor. Når det venstre næsebor er dominerende, bliver energien ledet af højre hjernehalvdel og venstre side af kroppen. Ida naadi er relateret til apaana, udrensning, fordøjelse og eliminering og er den afslappende, kølende måneenergi. Det er det parasympaiske nervesystem, kroppens bremser, som får os ned i gear.

Højre - Solenergien

Pingala naadi slutter ved det højre næsebor. Når det højre næsebor er dominerende (venstre er blokeret), bliver energien ledet af venstre hjernehalvdel og højre side af kroppen. Pingala naadi relatere til praana, den energigivende vayu og bærer den varme og opløftende solenergi. Det er det sympatiske nervesystem, kroppens aktive del af nervesystemet, som sætter os i stand til at handle og agere på impulser og stimuli.

Det skiftende øjeblik

I det øjeblik næseborene skifter, er det centrale øjeblik og Sushmana, den centrale energibane er fremtrædende i dette øjeblik. 

Skift dominerende energibane bevidst

Hvis du er i problemer fordi, du f.eks. har bug for e mere ekspressiv energi til at udføre dit arbejde, men dit venstre næsebor er dominernede og du er mere indadvendt og reflekterende i energien, så kan du tage den modsatte hånd af det dominerende næsebor og trykke dig på ribbenene i den dominerende side under armhulen og massere hårdt. Så vil det skifte til det andet næsebor og du skifter bevidst din biorytme. F.eks. er venstre næsebor dominerende, så tag højre hånd og  masser under venstre armhule op og ned langs ribbenene. Tryk hårdt. Nu vil højre næsebor åbne op.